Talouden ulkopuolisen sokin aikana yrityksen toimialalla sekä menestyksellä ennen kriisiä on vaikutusta yrityksen markkina-arvoon

Vuonna 2020 koronaviruspandemian aikana on ollut mahdollista seurata sitä, kuinka pörssikurssit reagoivat uutisiin kriisistä. Epäselväksi saattaa kuitenkin jäädä, mitkä tekijät liikuttavat osakkeiden hintoja ja miksi markkina-arvot eivät muutu kaikilla yrityksillä samassa suhteessa. 

 

Hulda Helme tutkii LUT-yliopistossa toteutetussa kandidaatintutkielmassaan kriisin vaikutusta yritysten markkina-arvoon. Tutkimuksessa on tutkittu, mitkä tekijät vaikututtavat yritysten markkina-arvoihin talouden ulkopuolisen sokin aiheuttaman kriisin aikana. Tutkimus on toteutettu tapauskohtaisesti tutkien Helsingin pörssiin listattujen yritysten markkina-arvojen muutoksia, ja muutoksen aiheuttavia tekijöitä koronaviruspandemian aikana.

 

Tutkimuksesta käy ilmi, että toimialalla on merkittävä vaikutus yrityksen markkina-arvon muutokseen kriisin aikana. Tutkimuksen perusteella ravintola- ja matkailualalla toimivien yritysten markkina-arvo on laskenut suhteessa enemmän kuin muiden toimialojen. Terveydenhoitoalan tulevaisuuden näkymät ovat sen sijaan olleet sijoittajien mielestä hyvät kriisin aika ja sen jälkeen, joten markkina-arvon muutos kyseisellä toimialalla on ollut positiivisin. Toimialan lisäksi yrityksen oman pääoman tuottoaste ennen kriisin alkua vaikuttaa positiivisessa suhteessa yrityksen markkina-arvon muutokseen sokin ilmetessä.

 

Hulda Helmeen kandidaatintutkielma julkaistaan sähköisenä 13.01.2021. Tutkielman nimi: Eksogeenisen sokin vaikutus yritysten markkina-arvoon — Case: Koronaviruspandemian vaikutus Helsingin pörssiin. 

 

Lisätietoja:

Hulda Helme

hulda.helme@student.lut.fi

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutkimalla työntekijöiden kokemaa muutosta voi todentaa yrityksen tekemän onnistuneen ulkoistuksen

Myös teknologiayhtiöiden konkurssin ennustaminen onnistuu klassisten tunnuslukujen avulla

Vastuullisella ja ympäristön huomioivalla sijoitusstrategialla on mahdollista saavuttaa ylituottoa