Talouden ulkopuolisen sokin aikana yrityksen toimialalla sekä menestyksellä ennen kriisiä on vaikutusta yrityksen markkina-arvoon
Vuonna 2020 koronaviruspandemian aikana on ollut mahdollista seurata sitä, kuinka pörssikurssit reagoivat uutisiin kriisistä. Epäselväksi saattaa kuitenkin jäädä, mitkä tekijät liikuttavat osakkeiden hintoja ja miksi markkina-arvot eivät muutu kaikilla yrityksillä samassa suhteessa.
Hulda Helme tutkii LUT-yliopistossa toteutetussa kandidaatintutkielmassaan kriisin vaikutusta yritysten markkina-arvoon. Tutkimuksessa on tutkittu, mitkä tekijät vaikututtavat yritysten markkina-arvoihin talouden ulkopuolisen sokin aiheuttaman kriisin aikana. Tutkimus on toteutettu tapauskohtaisesti tutkien Helsingin pörssiin listattujen yritysten markkina-arvojen muutoksia, ja muutoksen aiheuttavia tekijöitä koronaviruspandemian aikana.
Tutkimuksesta käy ilmi, että toimialalla on merkittävä vaikutus yrityksen markkina-arvon muutokseen kriisin aikana. Tutkimuksen perusteella ravintola- ja matkailualalla toimivien yritysten markkina-arvo on laskenut suhteessa enemmän kuin muiden toimialojen. Terveydenhoitoalan tulevaisuuden näkymät ovat sen sijaan olleet sijoittajien mielestä hyvät kriisin aika ja sen jälkeen, joten markkina-arvon muutos kyseisellä toimialalla on ollut positiivisin. Toimialan lisäksi yrityksen oman pääoman tuottoaste ennen kriisin alkua vaikuttaa positiivisessa suhteessa yrityksen markkina-arvon muutokseen sokin ilmetessä.
Hulda Helmeen kandidaatintutkielma julkaistaan sähköisenä 13.01.2021. Tutkielman nimi: Eksogeenisen sokin vaikutus yritysten markkina-arvoon — Case: Koronaviruspandemian vaikutus Helsingin pörssiin.
Lisätietoja:
Hulda Helme
Kommentit
Lähetä kommentti